Contact maken met je innerlijke kind

Iedereen heeft een innerlijk kind.Je innerlijk kind is een deel van jou. Dat heeft meegemaakt dat jij kind was. Tot en met de puberteit. Je innerlijk kind van toen heeft invloed op jouw huidige leven.

Stel je je innerlijk kind voor als een kwetsbaar klein kindje.Misschien heb je een foto van je zelf als klein kind. Dit kindje  zal zich afvragen of de situatie wel te vertrouwen is. Want als het kind zich niet veilig voelt dan kan het kind zich weer gaan terugtrekken.

De ideale wereld van het kleine kindje

Het kleine kind heeft dan alles gekregen wat het nodig had.Aandacht:het werd gezien en gehoord.Er werd op de juiste manier gereageerd op jouw emoties. En altijd  was er voldoende ondersteuning.

Helaas: geen ouder of sociale  omgeving is in staat om deze perfecte wereld aan te bieden aan een kind. Je ouders hebben zelf ook dingen meegemaakt die ze misschien nog met zich meedragen. Dat begint al tijdens de conceptie en wordt vervolgd door de periode in de baarmoeder.

Stel, jij werd geboren in een oorlog. Je moeder was ontzettend bang en dat voelde jij aan. Die angst zit in je cellen die een geheugen hebben. En die angst kan jou beschadigen, want je hebt die angst geen plek kunnen geven. Die kan naar boven komen op de meest ongelegen momenten. Want het wil verwerkt worden.

Jij als volwassenen, onderdrukt die angst doe opgelost wil worden.

Via een omweg  zal je Innerlijk Kind  jou zo wijzen op je pijn en angst.

Bijvoorbeeld: onzekerheid, faalangst, agressie. Je kind spiegelt je dan, jou als volwassene. En je denkt niet terug aan je eigen periode als klein kindje. Toen je de angst van je moeder overnam. Onbewust.

Je hebt dan een blinde vlek.Je hebt die angst dus onderdrukt. Het is net een rubberboot die je met je hand onder water houdt. Haal je je hand weg, dan komt die boot weer boven water.

Hoe kun je met dat kind in contact komen en het NU te geven wat het nodig heeft?

Want daarmee kunnen we de kinderwond helen en daardoor  kunnen we de angst en pijn die ons nu toevallen, beter hanteren.

Even terugkijken naar jouw klein kindje

Als je je veilig voelde en geborgen,dan zul je dat ook in je huidige leven weer voelen.

Is jouw leven onveilig geweest in de kindertijd, voelde je je eenzaam, boos en verdrietig, dan  kon je dat niet handelen toen. Diezelfde gevoelens kun je nu  weer tegenkomen als je steeds weer met dezelfde vragen wordt geconfronteerd,je succes uitblijft en je komt in elk levensgebied dezelfde thema”s tegen.

En dan heb je zelf kinderen, die jou feilloos tonen wat JIJ hebt weggedrukt, omdat je niet anders kon!

Dat is heel lastig. Maar ook positief want je leven wordt rustiger en vrolijker.

Daarmee kan ik je helpen door het gedrag van je huidige kind uit te leggen. Ik vertolk de taal van het kind.

Bij voorbeeld als je kind in bed plast – hetgeen op angst of boosheid kan wijzen, of het heeft enorme faalangst.

Het mooie is dat het consult plaats kan vinden zonder je kind. Tevens kan ik je ondersteunen met de klassieke homeopathie, waar de geneesmiddelen geen bijwerkingen hebben.

Mijn volgende blog zal gaan over : je innerlijk kind in je relatie.

Jantsje Dekker
Gediplomeerd Innerlijk Kind therapeut, Positieve en Narratieve Psychologiecoach, Klassiek homeopaat en TCM therapeut i.o.