Aanvullende geneeswijzen, zoals homeopathie, worden over de hele wereld meer en meer geaccepteerd en juist hoog opgeleide vrouwen kiezen de homeopathie, zoals uit een onderzoek is gebleken. Uit dit onderzoek bleek ook, dat vrouwen vaak hulp willen voor problemen rond de vruchtbaarheid, zwangerschap en geboorte, menstruatie problemen of klachten in de menopauze.

Homeopathie heeft een lange geschiedenis van succesvolle behandeling van vrouwen en hun gezondheidsproblemen en steeds meer vrouwen kiezen voor de homeopathische begeleiding bij deze problemen. De homeopathie is een milde wijze van genezen,leidt niet to verslaving en is veilig, want de geneesmiddelen kennen geen bijwerkingen.

Klachten bij ongewenste kinderloosheid, klachten tijdens en na de zwangerschap: hier is de homeopathie zo werkzaam. De klinische ervaring van duizenden homeopaten in de laatste twee eeuwen laat zien dat homeopathie veilig is, zelfs in de zwangerschap en ook tijdens de bevalling. Ik kom daar later nog uitgebreid op terug. In de vorige column heb ik geschreven over het premenstrueel syndroom.

Nu wil ik het hebben over de menstruatie klachten zelf: Te veel bloedverlies, geen menstruatie, te weinig bloedverlies, ontzettende pijn, die aan weeën doen denken, enz. Met name denk ik aan het jonge meisje, dat bezig is op te groeien tot vrouw. Tussen het twaalfde en eenentwintigste jaar heeft zij al heel wat emotionele zaken te verwerken en daar komt dan de onaangename kant van de menstruatie nog eens bij. Dit alles valt samen met twijfels en onzekerheid over de eigen identiteit en de sexualiteit met al haar perikelen moet je ook niet uitvlakken.

Het is een tijd van onderzoeken en experimenteren. Dit KAN gepaard gaan met te veel drinken, drugsgebruik om eens te proberen en er dan aan vast te zitten. Te weinig eten om maar aan het modebeeld te kunnen voldoen en om er bij te kunnen horen. Dit alles eist een zware tol van het nog jonge lichaam. Het remt en verstoort de groei.

De leeftijd waarop de eerste menstruatie komt, is veel jonger dan jaren geleden. Ik ben nu acht jaar uit het voortgezet onderwijs, maar toen al kwamen sommige Brugklas- leerlingen in de pauze naar me toe, om over hun nare toestand te vertellen. Ik kon dan helpen met yoga en wijzen op de eigen energie van de handen, zodat de leerlingen weer veel vrolijker de volgende les tegemoet zagen. Helaas studeerde ik toen nog geen klassieke homeopathie. U weet reeds dat homeopathie een geneeskunst is die rekening houdt met uw uniciteit.