De vraag wordt nogal eens gesteld of het kwaad kan om homeopathische middelen te gebruiken als men zwanger is. Ik zou zelf nooit gaan dokteren, maar naar een klassiek homeopaat gaan. Die werkt immers met homeopathische middelen waarin geen chemische substantie is verwerkt en een goed gekozen homeopathisch middel versterkt de levenskracht zodat het homeopathisch middel en moeder en kind ten goede komt.

Natuurlijk hoort de begeleiding van een zwangere vrouw thuis bij de verloskundige. Problemen die goed behandeld kunnen worden met de homeopathie zijn: misselijkheid, moeheid, lichte bloedarmoede,zuurbranden enz. Een nare aangelegenheid zijn bv. ook aambeien.

Omdat in de loop van de zwangerschap de baarmoeder met daarin de vrucht steeds groter wordt, wordt de ruimte in de buik en het bekken steeds kleiner. Daardoor kunnen organen en bloedvaten in de verdrukking raken. Dat kan leiden tot een moeilijke terugstroming van het bloed vanuit het lichaam naar het hart. Dit kan weer spataderen en aambeien doen ontstaan. Aambeien zijn anale spataderen die in- of uitwendig kunnen voorkomen. Regelmatig invetten met zalf houdt de huid soepel en voorkomt anaalscheurtjes.. Deze zijn pijnlijk en kunnen bloeden tijdens de stoelgang. Dan altijd eerst een arts raadplegen.

Zwangerschap en yoga Zwangerschapsyoga wordt door de toekomstige moeders altijd gezien als een uur lang: rust. Na 3 maanden kun je aan zwangerschapsyoga beginnen. De les wordt begonnen met voelen van het lichaam,contact maken met het kindje, ademhalingsoefeningen om de bevalling gemakkelijker te doen verlopen en rek- en strekoefeningen.

We bespreken deze periode uitgebreid en wisselen ervaringen uit. We bespreken bv. de soorten weeën die kunnen voorkomen en hoe je die kunt opvangen. De laatste lessen kunnen samen met de partner worden gevolgd, zodat de as. vader tips meekrijgt voor ” als het zover is”.

Wat kan hij doen om de as. mama bij te staan? Een heleboel… De les wordt besloten met een visualisatie met daaraan aansluitend:luisteren naar klank. De volgende keer zal ik iets vertellen over postnatale depressie, die in mijn praktijk tot tevredenheid is behandeld.