Stress,spanningen,zorgen en stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap komen veel meer voor dan men zo zou denken. De zwangerschap is een periode van enorme, emotionele, lichamelijke en praktische veranderingen. De meeste vrouwen zijn blij met hun zwangerschap,maar er zijn ook vrouwen die hier niet zo gelukkig mee zijn.

Ook al is de baby nog zo gewenst en ben bent u dolgelukkig dat u zwanger bent, toch kunnen u en uw partner zich over van alles en nog wat zorgen maken. Stemmingswisselingen horen bij een zwangerschap, ze zijn immers het gevolg van schommelingen van de hormonen en ze hebben veel effect op uw geestelijk welbevinden maar ook op de lichamelijke conditie. Zeker als U nog meer kinderen hebt en helemaal als U blijft werken, is de kans groot dat deze staat van zijn optreedt. Uw kindje voelt dit alles mee en daar kunnen later weer problemen uit ontstaan.

Het is intens belangrijk dat U tijd neemt om contact met de baby te maken. De tijd nemen om samen met uw partner,de handen op de tijdelijke behuizing van de baby, de buik, te leggen. Het kindje gaat zich geliefd voelen,er wordt immers aandacht aan hem of haar besteed? Zing voor de baby- het hoeft geen concert te worden- maar het zal de baby geruststellen. Vermijd harde geluiden,boze stemmen enz. Even belangrijk is het dus, dat u tijd neemt voor uzelf. Doe elke dag iets voor uzelf, dat u leuk vindt.

Zorg ervoor, dat u welgekozen tv programma’s bekijkt, dus een film zonder schietgrage killers, ongelukken, wreedheid e.d. Als u al last had van stemmingswisselingen, voor u zwanger werd,kunt u wat meer aanleg hebben voor postnatale depressie.

In mijn praktijk heb ik al veel van deze gevallen van depressie mogen behandelen met goed gevolg. Maar nog mooier is het dat postnatale depressie is te genezen,zodat na een volgende zwangerschap deze last niet meer op de schouders behoeft te worden genomen. Het is zo jammer: je denkt heerlijk te genieten van je kindje,als het er eenmaal is, je leeft er naar toe en dan….

Veel vrouwen waren erg bezorgd dat deze nare tijd weer te verwachten was bij een tweede zwangerschap en waren ontzettend dankbaar,dat dit niet plaatsvond. Zwangerschapsyoga is ten zeerste aan te bevelen,ook als u geen last heeft van stemmingswisselingen:je gaat je heerlijk vitaal voelen, gaat jezelf een uur verwennen,alsmede je kindje. Tevens krijg je tips om de bevalling zo ontspannen mogelijk te doorleven. In September ga ik weer met een nieuwe serie lessen zwangerschapsyoga beginnen en als u dat wilt,kan ik u ook homeopathisch ter zijde staan.

Op deze wijze kunnen U en ik mede werken aan een mooiere,betere wereld:immers, de basisopvoeding van uw kind begint al vanaf de conceptie. Hoe harmonischer uw kind, hoe weldadiger uw kind anderen om hem-haar heen, zal kunnen beïnvloeden. Volgende keer bespreek ik een middel,dat van grote waarde kan zijn bij ongewenste stemmingswisselingen.